W Krakowie koniecznie spróbuj obwarzanków krakowskich

Dowiedz się, gdzie kupić obwarzanki krakowskie.

Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, a znaleźć je możemy tylko w jednym mieście na Ziemi. O czym piszemy? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju oraz najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak dużym zainteresowaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa na początku zamierzają spróbować właśnie tego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka słów

Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W kronikach zaś pojawiły się sto lat później, gdy odnotowano, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je wyłącznie w czasie przed Wielkanocą, jednak potem na stołach obecne były także w innych porach roku. W piętnastym wieku król Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie rzemieślnicy z Krakowa. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci później UE, dodając je do spisu wyrobów regionalnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają formę pierścienia z wyraźną spiralną fakturą oraz średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci wytwarzane są w myśl takiego samego przepisu. Ich nazwa i unikalny smak są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład sezamem lub serem – i wkłada do piekarnika.

Dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]