Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej
Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest istotną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że te nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych w wyniku szukania przez człowieka metody na długie składowanie żywności. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne minerały i witaminy, których pozyskanie zimą było o wiele trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy zaznaczyć, iż w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są konieczne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B5, B3). Poza tym, kapusta kwaszona to źródło m.in. potasu, wapnia oraz probiotyków. Zarazem to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd rekomenduje się jego spożycie osobom na diecie.
Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z siekaną cebulą lub tartą marchwią, która pasuje do potraw z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też artykuł, który perfekcyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, dlatego używa się jej w farszu do krokiecików, łazanek i pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.
Generalnie każdy szef kuchni ma własny przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek obecnie raczej rzadko zakwasza się ją w domu, bo nie ma już potrzeby składowania żywności na zimę. Kiszoną kapustę w małych oraz dużych woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]