Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?
Dowiedz się, gdzie zamówić ogórki kiszone w worku, wejdź na artmankiszonki.pl.
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bowiem kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smaczne.
Ogórki kwaszone – kup gotowe albo zakiś je samodzielnie
Ogórki kiszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo łatwe. Wykorzystuje się do tego beczki z drewna bądź pojemne gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą i stawia się pojemnik na co najmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, jakkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić również różnymi przyprawami, np. kawałkami ostrej papryki, ziarnami pieprzu lub liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarką bądź piwnicą, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w kubełkach z rączką czy w woreczkach z folii, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Czy powinno się jeść kiszone ogórki?
Od wieków znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na nasz układ pokarmowy. I to prawda, bo razem z kwaszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, wspierając w konsekwencji trawienie. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kcal na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę K1, C i A, witaminy z grupy B, jak również sporo minerałów koniecznych do poprawnego działania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, mangan czy fosfor. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli uwielbiamy cierpkie smaki, nie trzeba wyrzucać jej po spożyciu warzyw. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej lub wypić, ponieważ w czasie kwaszenia witaminy przenikają po trosze do soku. Należy jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]