Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Kup sok z kiszonych buraków.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i szybko wprowadzić do naszego organizmu składniki potrzebne dla jego prawidłowego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum substancji mających dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K, a także duże stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego trzeba go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Pobudzają one również apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]